Translate

söndag 11 september 2016

Dag 63; Det bästa talet du någonsin kommer höra!

Idag så har jag lagt ner tid på att anteckna det första och det andra kapitlet i min bok. Det är väldigt kul att sitta och plugga här borta eftersom man känner att det inte blir en så stor skillnad på vardagen här i Australien och där hemma.

Ah och här är det bästa talet ni någonsin kommer att höra:
https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

Det konstigaste och jobbigaste jag har läst i min lärobok idag är detta:

"Galileo Galilei
Italienaren Galileo Galilei (1564 – 1642) står för ett naturvetenskapligt nytänkande. Han krävde att all vetenskap skulle baseras på mätresultat och fakta från experiment och observationer. Han nöjde sig inte med abstrakta spekulationer.
Galilei lär ha varit först med att studera himlakropparna med hjälp av kikare. Han utvecklade kikaren och kunde t.ex. se att månen hade berg. Han såg också Jupiters fyra största månar och hur dessa kretsade runt jätteplaneten. Det var alltså uppenbart att jorden inte utgjorde centrum för alla himlakroppars rörelser.
När Galilei presenterade stöd för den heliocentriska världsbilden kom han i onåd hos kyrkan. Galilei ställdes inför den katolska inkvisitionen och dömdes till livstids husarrest. Dessutom tvingades han avsäga sig all tro på att jorden inte utgjorde centrum av universum. Domen upphävdes först år 2000."

och detta


"Astronomerna ser att avståndet mellan galaxerna i universum ökar. Det innebär att universum växer. Man kan räkna baklänges på tillväxttakten och komma fram till en tidpunkt då allt som finns i universum var samlat på ett och samma ställe. Så bör det ha varit för ca 14 miljarder år sedan. Flertalet forskare anser att universum började växa ur detta ”koncentrerade” tillstånd genom en plötslig händelse som vi kallar Big Bang. I samband med Big Bang lär inte bara materia ha uppkommit utan även rum och tid. Med denna utgångspunkt blir frågor om vad som finns utanför universum meningslösa. Enligt teorin existerar ju bara utrymme i universum."

Om någon är har lust att förklara hur tid och rum inte existerar och hur det fungerar så är kommentarsfältet öppet nedan...

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Att förklara hur "tid o rum inte existerar" är betydligt enklare, för det gör det - i våra ögon. Notera hur vi på en snurrande himlakropp hittar på att det ska ta 24 h att rotera kring sig själv och ett år kring solen. Vår definition i universum däremot är tämligen irrelevant.
    Att förklara hur det fungerar är svårare... Återkommer när det är vanligt att vi kan färdas med ljusets hastighet :-)

    SvaraRadera